Blog

Microbioom – Hoe voeding zomaar je huid kan verpesten

Onlangs nam ik deel aan een workshop van Marcelline Goyen over de invloed van je darmen en het microbioom op je huid. Enorm interessant voor onze algehele gezondheid en wanneer je problemen met je huid hebt zoals acne, ontstekingen, eczeem, rosacea, huidirritaties of zelfs als je huid snel veroudert raad ik je aan om eventjes verder te lezen.

Wat is microbioom?

In en op je lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten, dat noemen we het microbioom. Wist je dat dit bestaat uit ongeveer anderhalve kilo micro-organismen? Deze ‘beestjes’ spelen een grote rol in je lichaam en hebben grote invloed op je gezondheid. Het grootste gedeelte bevindt zich in het spijsverteringsstelsel, maar ook in en op de huid beschermen ze je bijvoorbeeld tegen indringers van buitenaf. 

Als de verhouding tussen goede en slechte bacteriën uit balans is, door bijvoorbeeld verkeerde voeding, stress, medicatie of verkeerde cosmetica, verandert de samenstelling van het microbioom. Daardoor is de kans groot dat je huid hier last van krijgt, dit uit zich in acne, ontstekingen, eczeem, rosacea en irritaties.

Gebruik jij de goede producten voor je huid?

Heb je last van een van deze huidproblemen en hebben producten tot nu toe niet veel voor je huid kunnen betekenen? Vraag jezelf dan af of je wel de juiste producten gebruikt. Het kan zijn dat ze je huidbarrière juist strippen, in plaats van deze intact te laten. Huidverzorging die te weinig voedende stoffen gebruikt of vol zit met ingrediënten die je huid geen goed doen verergeren je klachten vaak ook.

 

Het effect van goede voeding op je huid

Als je huidproblemen hebt is het belangrijk om je voeding onder de loep te nemen. Wat je in je lichaam stopt heeft namelijk ook grote invloed op de samenstelling van je microbioom. Een verkeerde samenstelling kan daarbij voor (huid)problemen zorgen. Eet je veel suikers en veel koolhydraten? Drink je regelmatig Red Bulletjes of andere frisdrank? Ben je gek op kaas, yoghurt en melk? Dit zijn producten die je huid onrustig kunnen maken. Het is echt de moeite waard om een verandering aan te brengen in je voeding door het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen en te kijken wat dit doet voor je huid. Je buik zal er ook blij mee zijn! 😉

Tips om je microbioom in balans te houden

Een microbioom met de juiste verhoudingen van micro-organismen is dus ook enorm belangrijk voor een gezonde huid. Hier volgen enkele tips die eraan bijdragen om je microbioom in balans te houden:

Creëer een gevarieerd voedingsschema 

Voed je lichaam en dus ook je huid met voedsel dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, belangrijke mineralen, omega-vetzuren, voldoende eiwitten en antioxidanten. Deze zorgen ervoor dat je huid er gezond en langer jonger uit blijft zien.

Het is belangrijk om veel vezels te eten. Deze zitten in groenten en fruit. Overdrijf het eten van fruit echter niet, omdat je dan te veel suikers binnenkrijgt. De keuze van fruit speelt hierbij ook nog een rol. Bananen en druiven bevatten meer suikers dan blauwe bessen en aardbeien. 

Kies voeding met een lage GI, dat staat voor glycemische index, een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten door je lichaam worden verteerd en als suikers worden opgenomen.

Probeer eens uit wat het effect op je huid is van het verminderen van melkproducten.

Kies voor goede vetten door het eten van vette vis, avocado en noten en laat slechte vetten in de vorm van chips, patat en koekjes achterwege.

Beweeg en slaap voldoende en zorg voor voldoende ontspanning

Stress is een grote vijand van je huid. Zorg dus goed voor jezelf! Beweeg iedere dag minimaal dertig minuten intensief. Slaap – het liefst – acht uur per nacht. En ontspan. Of je nu relaxed wordt van yoga, lekker wandelen, uitgebreid badderen met een maskertje op, een boek lezen of leuke dingen doen met vriendinnen: het draagt allemaal bij aan een rustige huid!

Wees niet overdreven hygiënisch

Wacht, maar je moet je huid toch juist goed reinigen? Zeker, dat is heel belangrijk. Je moet alleen uitkijken dat je je microbioom niet uit balans brengt door je lichaam, gezicht en handen te veel te wassen met zeep en desinfecterende middelen. Zelfs alleen water kan de pH-waarde van je huid verstoren. 

Gebruik de juiste cosmetica

Vermijd cosmetica die je microbioom uit balans brengt. Denk aan agressieve reinigers en producten met sulfaten en geur- en kleurstoffen. Pas op dat je je huid niet te vaak scrubt of een peeling ondergaat, omdat dit je huidbarrière uit balans kan brengen.  

Ondersteun je huid met voedingssupplementen

Je kunt je huid en darmen een handje helpen met goede voedingssupplementen. Super Greens+van Sckin Nutrition zijn een geweldige aanvulling. Dit poeder zit boordevol vitamines, mineralen en probiotica die een positieve invloed hebben op je microbioom.

Vind je het lastig om voldoende vetzuren uit je voeding te halen? Dan zijn de Omega’s van ScKIN een perfecte aanvulling.

Gebruik supplementen wel echt als extra aanvulling op je voeding en niet als vervanger voor een voedingspatroon waar nog veel winst te behalen valt.

Heb je hulp nodig om jouw huid weer gezond te maken? Vraag dan nu een gratis online huidadvies aan, ik help je graag!